Страви

5 звичних продуктів, що згущують кров: будьте з ними обережніше

Сьогоднішня тема – згущення крові.

Згущення крові небезпечніше, ніж багато хто думає

Згущення крові веде до уповільнення кровообігу, а значить, до недостатнього постачання мозку, серця, м’язів і інших органів киснем і поживними речовинами, уповільнення обміну речовин, загального старіння організму. Крім того при густої крові підвищується тиск.

А ще згущення крові веде до небезпечного патологічного стану – тромбоутворення. Небезпека в тому, що тромби вбивають, закупорюючи життєво важливі судини. Іноді це відбувається практично миттєво на тлі. Здавалося б, повного здоров’я.

Проблема актуальна. І в основному через те, що харчування в наш час повсюдно стало неправильним, вкрай нездоровою. Вплинути на цю проблему можемо тільки ми самі:

1) відмовившись від шкідливої їжі, якою нас годують супермаркети (напівфабрикати, ковбаси, кондитерські вироби, напої – багато чого з цього проводиться з серйозними порушеннями);

2) вникнувши уважніше властивості деяких продуктів – що після 45-50-ти можна їсти в звичному кількості, а з чим краще бути обережніше (від де-не-яких продуктів краще відмовитися, особливо якщо є схильність до згущення крові).

Отож, сьогодні говоримо про звичних п’яти продуктах, які можуть шкідливо впливати на консистенції крові, викликаючи її згущення.

1. Банани

Ці багатьма улюблені фрукти містять занадто багато простих цукрів, від яких в буквальному сенсі підскакує рівень глюкози в крові, а неперероблені цукор перетворюється в жирові сполуки. Все це веде до збільшення в’язкості крові.

2. Бобові

Соя, квасоля, боби та інші рослини цієї групи дуже багаті рослинними білками. Якщо з’їдати їх більше норми (тобто більше 30-40 г чистого білка в денному раціоні), в’язкість крові і тиск може збільшитися.

3. Петрушка

У цій популярній зелені міститься підвищена кількість вітаміну К – він сприяє згортання крові.

Якщо є схильність до згущення крові, з петрушкою треба проявляти максимальну обережність. Краще замінити її тими видами зелені, в яких вітаміну К значно менше (кріп, рукола і т. д. ).

4. Вершкове масло

Вершкове масло наполовину складається з насичених жирних кислот, які дуже негативно впливають на стан крові. Шматок хліба з маслом здається нешкідливим, але якщо це просте блюдо вживати щодня, з часом кров почне густіти.

Люди після 50-ти, а особливо після 60-ти, будьте акуратні з вершковим маслом, вводите його в раціон в невеликих кількостях.

5. Смажена картопля

Справедливості заради варто помітити, що будь-картопля не дуже добре впливає на реологічні властивості крові (у картоплі дуже багато крохмалю, який в організмі розпадається на прості вуглеводи, що призводить до підвищення рівня цукру в крові та її згущення).

Але смажену картоплю ще шкідливіше, оскільки вбирає позамежне кількість перероблених жирів і в результаті смаження накопичує небезпечні гліковані білки. Все це, простими словами, «псує кров».

Якщо хочете, щоб ваша кров легше рухалася по судинах і краще збагачувала організм киснем, неодмінно зверніть увагу на дані продукти – використовуйте їх обережніше.

Якщо ж підозрюєте, що у вас вже з’явилися проблеми зі здоров’ям, не забувайте вчасно консультуватися у фахівців.