Лужні продукти харчування: список і таблиця з відсотками
Кислотно-лужний баланс важливий для здоров’я, від нього залежить функціонування всіх органів і систем. Нормальний рівень рН крові, лімфи та околоклеточной рідини становить 7,3-7,4, цей показник залежить від наявності у списку щодня споживаних продуктів лужної їжі. Якщо її недостатньо, то кислотність організму підвищується. Це першопричина багатьох захворювань, актуальних у сучасному суспільстві.
Причини порушення кислотно-лужного балансу
Головна проблема, що призводить до закислення – неправильний раціон, а саме переважання тварин протеїнів, молочних виробів і термічно оброблених страв. Також до патологічного стану може призвести функціональний розлад нирок, частий прийом ліків, шкідливі звички, стреси, фізична перевтома, нестача води.
Якщо ви хочете залишити у своєму меню тільки лужні продукти харчування та напої, то спочатку зменшіть «чорний» список, в якому зібрана найшкідливіша закисляющая страви:
- біла мука;
- тваринні білки (м’ясо, молоко, сир, йогурт);
- кава, чорний чай;
- цукор;
- картопля;
- рис.
Також вкрай негативно впливає куріння.
Як визначити закислення (з’ясовуємо свій рН)
Існує безліч ознак, виявивши які необхідно терміново змінити раціон:
- хронічна втома, яка відзначається навіть відразу після пробудження;
- головні болі;
- захворювання ШКТ – виразка, гастрит;
- камені в нирках;
- часті ангіни, ларингіти та інші хвороби дихальних шляхів;
- тахікардія, знижений АТ;
- подагра, артрит, артроз.
Існують і менш виражені прояви. До них відносяться кола під очима, болючість м’язів спини, блідість коньюктиви – якщо ви помітили щось з перерахованого, значить пора вивчити таблицю лужних продуктів харчування (у списку для наочності наведено відсотки):
Виміряти свій рН-баланс можна в домашніх умовах за допомогою лакмусового паперу. В якості матеріалу для дослідження підходить сеча або слина, процедуру краще виконувати відразу після пробудження. Якщо показник нижче 7, то слід констатувати ацидоз. Оптимальні цифри, які свідчать про здоров’я організму, – 7,4. Більш високі говорять про надмірне защелачивании, що теж погано. Ситуація критична, якщо тест показав результат нижче 4.
Що відбувається при підвищеній кислотності
Якщо в раціоні недостатньо лужних продуктів харчування, які можна звірити з нашим списком та таблицею, то виникає ризик таких наслідків:
- Не можуть всі біохімічні процеси.
- Сповільнюється метаболізм.
- Збільшується кількість вільних радикалів, настає передчасне старіння.
- Розвиваються хронічні хвороби, небезпеки піддаються всі органи і системи: суглоби, серце і судини, легені, ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
- Виникає ризик появи онкології.
Налаштуйте вміст тарілки
Пропонуємо систематизовану інформацію, яка допоможе без зусиль прибрати зі столу шкідливий і доповнити меню правильною їжею. Це допоможе зберегти молодість, стрункість і красу. Які лужні продукти для організму необхідні таблиця:
Самі лужні продукти рослинного походження без теплової обробки. Саме такі слід включати в меню, якщо ви хочете поліпшити здоров’я і самопочуття.
Дієта, що підвищує рН, – користь, шкоду і протипоказання
Корекція раціону таким способом допомагає прискорити метаболізм, поліпшити роботу всіх органів, уповільнити процеси старіння, а також перешкоджає вимиванню кальцію з кісток.
Відбувається профілактика таких захворювань:
- онкологічних;
- вірусних респіраторних;
- серцево-судинних.
Сприятливий вплив виявляється на роботу ШКТ, психологічний стан, працездатність, а також колір обличчя і стан шкіри. Потрібно більше їсти свіжих фруктів і овочів, обмежити споживання тваринного білка і обробленої їжі, повністю відмовитися від білого цукру і пшеничного хліба. Шкоди від такої дієти для більшості людей немає, це повністю безпечна система живлення.
Різкий перехід на ощелачивающую їжу протипоказаний дітям, вагітним жінкам і спортсменам, це пов’язано з великими енерговитратами.
Рекомендації В. П. Неумивакіна
- Скоротити споживання м’яса, збільшити – продуктів з лужною реакцією, а також кількість води.
- Переглянути прийом лікарських препаратів, постаратися по можливості обходитися без них, якщо дозволяє стан здоров’я.
- Більше рухатися, ходити пішки.
- Є овочі і фрукти з шкіркою.
- Відмовитися від згубних звичок, виключити алкоголь.